Starters slaan hun slag in crisistijd

Bij het in kaart brengen van de werkzaamheden in de achterliggende week, valt het op dat met name starters hun slag proberen te slaan, nu de concurrentie van andere huizenkopers in deze periode minder is.

Met 18.000 aanvragen kende vorige week het hoogste aantal hypotheekaanvragen sinds de start van de HDN-meting in 2011. De belangrijkste oorzaak lijkt de verhoging van de hypotheekrente door een aantal aanbieders. “De maand maart telt het hoogste aantal renteverhogingen sinds oktober 2018. Opvallend is dat bijna alle verhogingen afkomstig zijn van regiepartijen, die geld van (buitenlandse) investeerders beleggen in hypotheken. Enkele aanbieders hebben hun rentes zelfs al twee keer verhoogd. Wellicht dat de marges door de toegenomen concurrentie dunner zijn geworden en regiepartijen, vanwege afspraken met investeerders over het te maken rendement, sneller moeten handelen als de kapitaalmarktrente oploopt.”

Het aantal oversluiters neemt opnieuw fors toe. Maar niet alleen oversluiters, ook aanvragen van starters en doorstromers noteerden een stijging met dubbele cijfers. Eveneens opmerkelijk is dat het aantal aanvragen van zelfstandigen geen dip vertoont.

De maand april kan er wel eens heel anders uitzien. Want hoewel een deel van de geldverstrekkers de rentetarieven heeft verhoogd, zijn verscherpingen van het acceptatiebeleid nu nog op de vingers van één hand te tellen. “De vraag is of dit beeld over een paar weken nog hetzelfde is. Makelaars zagen de afgelopen week het aantal transacties afnemen. Ook vonden er minder bezichtigingen plaats. Tegelijkertijd is de rente op de kapitaalmarkt vorige week gedaald en verlagen de eerste geldverstrekkers komende week al weer hun hypotheekrentes. Er is momenteel dus een groot contrast tussen de huidige aanvraagpiek en de signalen voor de wat langere termijn. Mogelijk dat komende week meer duidelijkheid komt over het verloop van het coronavirus en de invloed op de woningmarkt.”

Bron: Infinance.nl
Beeld: Shutterstock

 

Scroll to Top